Mobilization of pulmonary glutathione and ascorbic acid by dietary intake of antioxidant vitamins under ozone exposure in rats - short report Mobilizacja glutationu i kwasu askorbinowego w plucach szczurow zywionych pasza wzbogacona w witaminy E i C w warunkach ekspozycji na ozon - komunikat
The purpose of this investigation was to find out the level of lung reduced glutathione (GSH) and ascorbic acid in rats exposed to ozone (980±390 µg/m3, five weeks, eight hours a day ) under condition of different diet with vitamins E and C. The control rats were fed with commercial standard diet and were exposed to air. GSH was assayed by a spectrofluorimetric method and ascorbic acid was determinated by 2,4-dinitrophenylhydrazine method. The study revealed no statistically significant increase in pulmonary GSH and ascorbic acid in rats exposed to ozone which were fed commercial standard diet. When different diets of vitamins E and C were applied separately and together, the increase in lung ascorbic acid in the animals exposed to ozone was greater and statistically significant compared with respective control groups. Also, in the case of separate supplementation with vitamins E and C, the statistically significant increase of dose-dependent GSH was observed. When vitamins E and C were supplemented together, no changes in GSH level were noted. The observed increases in GSH and ascorbic acid may reflect the mobilization of these antioxidants to the lung under ozone-induced oxidative stress.
Celem pracy była ocena zawartości witaminy C i zredukowanego glutationu w tkance płucnej u szczurów żywionych paszą standardową oraz paszą standardową wzbogaconą wzrastającymi dawkami witaminy E i C w warunkach poddania ich przewlekłemu narażeniu na oddychanie powietrzem o zwiększonej koncentracji ozonu (980 µg/m3, 5 tygodni, 8 godzin dziennie). Grupy kontrolne stanowiły zwierzęta oddychające zwykłym powietrzem atmosferycznym i żywione paszą standardową. Przeprowadzone badania wykazały statystycznie nieistotny wzrost poziomu zredukowanego glutationu i kwasu askorbinowego w grupach zwierząt żywionych paszą standardową i poddanych ekspozycji na ozon. W grupach ozonowanych zwierząt żywionych paszą standardową wzbogaconą w sposób łączny bądź oddzielny witaminami E i C obserwowany wzrost poziomu witaminy C był wyższy oraz statystycznie istotny w stosunku do grup kontrolnych. Podobnie w grupach ozonowanych zwierząt żywionych paszą standardową wzbogaconą w sposób oddzielny witaminą E i C stwierdzono, statystycznie istotny i zależny od dawki odpowiedniej witaminy, wzrost poziomu zredukowanego glutationu w tkance płucnej. Zjawiska tego nie stwierdzono u ozonowanych zwierząt żywionych paszą standardową wzbogaconą w sposób łączny witaminami E i C.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00