Colour of frankfurter- and Bologna-type sausages as influenced by soy protein isolates Wplyw dodatku bialek sojowych na barwe kielbas typu frankfurterki i Bologna
The colour characteristics (L*; a*; b*), dinitrosylhaem/total haem ratio (D), and pH of frankfurter- and Bologna-type sausages as influenced by 0%, 25%, 30%, and 35% of beef replacement with soy protein isolate were studied. The influence of soy protein hydration (1:4; 1:4.5; 1:5) on D was analysed for the sausages with a 15% replacement of beef. The colour characteristics of the sausages was influenced by the addition of soy protein isolates and particularly the lightness (L*) of the sausages was influenced by the amount of beef replacement with soy protein isolate. Soy protein addition to the sausage formulations changed the pH of sausage mixtures and altered haem conversion to dinitrosylhaem. The alterations of the conversion of haem to dinitrosylhaem were dependent on the degree of soy protein isolate hydration before incorporation to the sausage mixture.
Studiowano wpływ zamiany 0%, 25%, 30% i 35% wołowiny izolatem białek sojowych w farszach dwóch kiełbas typu frankfurterki oraz jednej kiełbasy typu Bologna na charakterystykę ich barwy (L*, a*, b*), współczynnika dinitrozylhem/hem całkowity (D) oraz pH. Wpływ stopnia uwodnienia izolatu białek sojowych (1:4, 1:4,5, 1:5) na charakterystykę współczynnika dwunitrozylhem/hem całkowity (D) analizowano dla kiełbas z 15% zamianą wołowiny. Dodatek białek sojowych miał wpływ na charakterystykę barwy kiełbas a jasność barwy zależała od ilości wołowiny zamienionej izolatem białek sojowych. Wprowadzenie białek sojowych do receptur kiełbas zmieniało pH farszów wędlinowych oraz konwersję hemu do dwunitrozylhemu. Charakter zmian tej konwersji zależny był od stopnia uwodnienia izolatu białek sojowych przed jego wprowadzeniem do farszów wędlinowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00