Survival ability of Lactobacillus acidophilus as probiotic adjunct in low -pH environments Przezywalnosc Lactobacillus acidophilus jako czynnika probiotycznego w warunkach niskiego pH
Survival kinetics of four strains of L. acidophilus were studied in the pH range from 1.5 to 6.5 during 6 h incubation at 37°C. Viable cell counts of the strains subjected to low pHs decreased at pH 3.5 and rapidly at pH 1.5; No live cells were recovered at the extreme pH value (1.5 ) after 6 h incubation. L. acidophilus strains В and V-74 showed better survival ability to challenge the exposed acidic conditions than L. acidophilus strains CH-2 and CH-5, regarding survival rates, survival kinetics, and survival time.
Badano uzdolnienia 4 szczepów pałeczek mlekowych Lactobacillus acidophilus do przeżycia w warunkach niskiego pH środowiska. Badania przeprowadzono w zakresie pH 1,5 do 6,5 w temperaturze 37°C, przy 6 godzinnym czasie inkubacji. Zaobserwowano obniżanie się poziomu żywych komórek bakterii przy pH 3,5, przy czym najszybsze przy pH 1,5, i nie stwierdzono obecności żywych komórek po 6 godz. inkubacji przy ekstremalnej wartości pH (1,5) (tab. 1, 2, 3). Przeprowadzone badania wykazały lepszą przeżywalnośc szczepów В i V-74 niż szczepów CH-2 i CH-5 w warunkach kwaśnego środowiska, biorąc pod uwagę stopień przeżywalności, kinetykę przeżywalności oraz czas przeżywania w tych warunkach (rys. 1).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00