Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Variation in the total content of phosphorus in potato starch and tubers

Tytuł:
Variation in the total content of phosphorus in potato starch and tubers
Autorzy:
Kolodziej, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1372524.pdf
Data publikacji:
1996
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
variability
environment variability
starch
total content
phosphorus content
carbohydrate technology
potato
phosphorus
tuber
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 1996, 05, 3; 55-61
1230-0322
2083-6007
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Highly scattered results of the content of total phosphorus in potato tubers and starch were found. The main source of the variation in starch phosphorus content was the potato variety character. The percentage of this source of variation in the total variation of starch phosphorus content was 78%. On the other hand, the total phosphorus content in potato tuber was determined by the environmental conditions. The percentage of variation from the interaction of years and locations in the total variation of tuber content of phosphorus was 84%.

Badano bulwy 10 odmian skrobiowych ziemniaka pochodzących z doświadczeń oceny odmian, uprawianych w ciągu 3 lat, w 3 stacjach doświadczalnych różniących się znacznie warunkami glebowo-klimatycznymi. W materiale doświadczalnym oznaczono zawartość fosforu całkowitego w bulwach ziemniaka i w skrobi. Stwierdzono duży rozrzut uzyskanych wyników. Zawartość fosforu całkowitego w bulwach wahała się od 1,35 do 4,63 g/kg s.m., w skrobi od 0,47 do 1,47 g/kg s.m. skrobi (tab. 1). Średnie wartości dla poszczególnych odmian były mało zróżnicowane w przypadku zawartości fosforu całkowitego w bulwach: 2,42-3,01 g/kg s.m. i znacznie zróżnicowane dla zawartości fosforu w skrobi: 0,54-1,22 g/kg s.m. skrobi (tab. 1). Analiza komponentów wariancyjnych (tab. 2) wykazała, że głównym źródłem zmienności zawartości fosforu w skrobi były właściwości genetyczne (odmianowe) ziemniaka (78% udziału). Natomiast zawartość fosforu całkowitego w bulwie była zdeterminowana przez czynniki środowiska. Udział zmienności współdziałania lat i miejsc uprawy w całkowitej zmienności tej cechy wynosił 84%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies