The negative effect of rapeseeds drying on the1r processability was found particularly evident in a high moisture rapeseed. Strnng overdrying of seeds at the temperatures above 140°C results in an irreversible destruction of their microstructure, lowering of their mechanic resistance and consequently excessive brittleness of seeds. The quality of oil obtained from overdried seeds does not deteriorate rapidly but its amount remaining in the meal is too high. Characteristics of physical properties of bulk rapeseed was done with oil-point and compression tests. The parameters of oil point, pressure value at constant deformation and degree of elasticity for overdried seeds differed so much from the respective values for raw seeds that the differences can be used for the estimation of technolcigical usability of dried rapeseed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00