Effect of traffic pollution on chemical composition of raw elderberry (Sambucus nigra L.) Wpływ zanieczyszczeń komunikacyjnych na skład chemiczny surowca bzu czarnego (Sambucus nigra L.)
The aim of the study was to determine the effect of road traffic on the chemical
composition of elderberry flowers and fruits. The raw material for the study was collected
from sixteen different wild stands in south-east Poland. Each stand was located at a different
distance from roads, carrying different loads of traffic. The raw material was collected
from June (flower) to August (fruit) 2009 and dried at 30°C. Determination of the content
of flavonoids (flavonols converted into quercetin) was performed by spectrophotometry according
to the Polish Pharmacopoeia VIII (2008) procedure. Some minerals, including heavy
metals (Cr, Zn, Pb, Cu, Cd, Ni, Fe and Mn), were determined with the ICP-AES method
after dry digestion of the plant material.
A closer distance to transportation routes and heavier traffic had a significant impact
on the chemical composition of raw elderberry, which had a lower total content of flavonoids
than the material collected from sites further away from roads. significant correlation
was found between the content of Cr, Fe, Cd and Cu in elderberry fruit or the content of
Fe, Zn, Cu, Cr, Cd, Pb and Mg in elderberry flowers and the influence of traffic, where
closer proximity and heavier road traffic contributed significantly to an increase in the concentration
of these elements in the analyzed raw material. The chemical composition of elderberry
flowers and fruits was significantly affected by the traffic and depended on a harvest
site.
Celem badań było określenie wpływu zanieczyszczeń komunikacyjnych na skład chemiczny
kwiatów i owoców bzu czarnego. Surowce pozyskano z 16. stanowisk naturalnych
w południowo-wschodniej części Polski. Stanowiska znajdowały się w różnym oddaleniu od
ciągów komunikacyjnych o zróżnicowanym natężeniu ruchu drogowego. Surowiec zbierano
od czerwca (kwiat) do sierpnia (owoc) 2009 r. i natychmiast po zbiorze suszono w temp.
30°C. Zawartość flawonoidów (w przeliczeniu na kwercetynę) oznaczono spektrofotometrycznie
wg Farmakopei Polskiej VIII (2008), a wybranych składników mineralnych - włącznie
z metalami ciężkimi (Cr, Zn, Pb, Cu, Cd, Ni, Fe i Mn) - po mineralizacji materiału
roślinnego na sucho metodą IPC.
Bliska odległość od ciągów komunikacyjnych oraz większa intensywność ruchu drogowego
wpłynęły w istotny sposób na skład chemiczny surowca bzu czarnego, który zawierał
mniej flawonoidów w stosunku do surowców pozyskiwanych z terenów bardziej odległych.
W doświadczeniu stwierdzono istotną zależność między zawartością Cr, Fe, Cd i Cu w owocu
bzu czarnego oraz Fe, Zn, Cu, Cr, Cd, Pb i Mg w kwiecie bzu czarnego a miejscem ich
pozyskiwania. Bliskość ciągów komunikacyjnych i większa intensywność ruchu drogowego
znacznie przyczyniły się do zwiększenia zawartości tych pierwiastków w analizowanym surowcu.
Na skład chemiczny obydwu przebadanych rodzajów surowca bzu czarnego istotny
wpływ ma miejsce ich pozyskiwania ze stanu naturalnego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00