Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Silicon in medicine and therapy

Tytuł:
Silicon in medicine and therapy
Krzem w medycynie i lecznictwie
Autorzy:
Pasternak, K.
Boguszewska-Czubara, .
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/13701.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2011, 16, 3
1644-2296
Język:
baskijski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trace elements are a very important factor affecting functions of living organisms. Silicon, the third most abundant trace element in the human body, is present in all healthy tissues of people. It is especially strongly associated with connective tissues, as it has been found to participate in bone development, collagen formation and mineralization of bone matrix. Silicon has also been suggested to be involved in mammalian hormonal control and to protect people from heart diseases. An average dietary intake of silicon is about 20-30 mg/person/day, with higher intakes for men than women. Silicic acid or orthosilicic acid are the bioavailable forms of silicon, found mainly in food rich in fibre and whole grains, in vegetables, fruit and in drinking water. Various alcoholic beverages such as beer or wine also contain considerable amounts of silicon. Silicon provided with food is digested in the gastrointestinal tract to silicic acid, which is then absorbed. With blood, it is distributed into various tissues and organs, where it can exerts its action. The highest amounts of silicon are accumulated in the kidneys, liver, bone, skin, spleen, lungs, while free orthosilicic acid, not bounded to proteins, occurs in blood. The amount of silicon in tissues decreases with age. Depleted levels of silicon have also been observed in some pathological states e.g. atherosclerosis. The aim of the paper has been to present the role of dietary silicon in living organisms. Silicon is necessary for the growth and bone calcification and as a biological crosslinking agent of connective-tissue-based membrane structures. This element is considered to have beneficial effects on several human disorders, including osteoporosis, ageing of skin, hair and nails or atherosclerosis. It has also been suggested that silicon and silicic acid may decrease the bioavailability of aluminium by blocking the uptake of the latter by the gastrointestinal tract and impeding its reabsorption in the kidneys, thus protecting an organism against the toxic (especially neurotoxic) action of aluminium. Anticancer, antiatherosclerotic and antidiabetic effects of silicon have also been suggested.

Pierwiastki śladowe są bardzo ważnym czynnikiem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie organizmów żywych. Krzem, trzeci pierwiastek śladowy pod względem rozpowszechnienia w organizmie człowieka, jest obecny we wszystkich zdrowych tkankach. Szczególną rolę odgrywa krzem w tworzeniu i funkcjonowaniu tkanki łącznej, ponieważ bierze on udział w rozwoju kości, tworzeniu kolagenu i mineralizacji macierzy kostnej. Krzem uczestniczy również w kontroli hormonalnej u ssaków oraz w ochronie przed chorobami serca u ludzi. Dzienna dawka krzemu dla dorosłego człowieka powinna wynosić 20-30 mg, przy czym zapotrzebowanie na krzem jest większe u mężczyzn niż u kobiet. Przyswajalną formą krzemu jest kwas krzemowy lub kwas ortokrzemowy, którego źródłem w diecie są zboża, warzywa, owoce oraz woda pitna. Krzemiany z pożywienia są w przewodzie pokarmowym hydrolizowane do łatwo przyswajalnego kwasu ortokrzemowego, który wraz z krwią jest rozprowadzany do wszystkich tkanek i organów. Najbogatsze w krzem są nerki, wątroba, kości, skóra, śledziona oraz płuca, a we krwi krzem występuje w postaci wolnego kwasu ortokrzemowego, niezwiązanego z białkami. Wszystkie tkanki zawierają dużo krzemu, gdy są całkowicie zdrowe, natomiast jego poziom zmniejsza się w nich wraz z wiekiem człowieka i tkanki ulegają wówczas stopniowej degeneracji. Zaniżony poziom krzemu obserwuje się również w pewnych stanach chorobowych, na przykład w miażdżycy. Celem pracy była prezentacja zależności między krzemem przyswajanym z pożywienia a wpływem, jaki wywiera on na organizmy żywe. Krzem jest niezbędny w procesie wzrostu oraz wapnienia i mineralizacji kości, jest również czynnikiem sieciującym struktury tkanki łącznej. Pierwiastek ten wywiera korzystny wpływ w pewnych schorzeniach, takich jak osteoporoza, starzenie się skóry, włosów i paznokci, miażdżyca. Krzem ma unikatowe właściwości wiązania metali ciężkich w nierozpuszczalne kompleksy, ograniczając ich szkodliwe działanie. Dodatkowo, kwas krzemowy hamuje wchłanianie glinu i jest antidotum na jego toksyczne działanie. Sugeruje się również jego działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies