The aim of the present work was to study the influence of annealing conditions on magnetic properties and the phase constitution of rapidly solidified $Fe_{64.32}Pr_{9.6}B_{22.08}W_{4}$ alloy ribbons. The base alloy was prepared by arc-melting of the high purity elements under an Ar atmosphere. Subsequently the ribbon samples were obtained by melt-spinning technique under low pressure of Ar. In order to develop nanocrystalline structure, the samples were annealed at 1003 K for 5, 10, 20 and 30 min. The room temperature magnetic properties were determined from hysteresis loops measured by VSM magnetometry in the external magnetic field up to 2 T. For comparison the influence of annealing temperature on magnetic properties was studied for the same alloy composition. The ribbons were annealed at temperatures from 929 K to 1023 K for 5 min. X-ray diffractometry was used to determine the phase composition of annealed ribbons. Heat treatment resulted in an evolution of the phase constitution, that caused changes in magnetic properties of the alloy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00