Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Grain-Size Effect on the Magnetocaloric Properties of the $DyCo_{3}B_{2}$ Compound

Tytuł:
Grain-Size Effect on the Magnetocaloric Properties of the $DyCo_{3}B_{2}$ Compound
Autorzy:
Toliński, T.
Synoradzki, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1367515.pdf
Data publikacji:
2014-07
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
71.20.Lp
75.30.Sg
75.40.Cx
81.20.Ev
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 126, 1; 160-161
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The compound $DyCo_{3}B_{2}$ has been recently found to show a significant magnetocaloric effect (MCE) at the ferromagnetic ordering temperature $T_{C}$=22 K. In the present study we verify the influence of the mechanical milling, i.e. the grains size effect on the characteristic parameters describing MCE. The grain size has been determined after each milling time by X-ray diffraction. MCE has been extracted from both the isothermal magnetization and the specific heat measurements. It is found that even a long milling does not spoil significantly the MCE parameters and only $t_{m}$>5 h reduces noticeably the value of the magnetic susceptibility, the isothermal magnetic entropy change and the relative cooling power.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies