Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wojciech Misztal, Homo ethicus – homo moralis. Marii Ossowskiej koncepcja socjologii moralności, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2017, ss. 255.

Tytuł:
Wojciech Misztal, Homo ethicus – homo moralis. Marii Ossowskiej koncepcja socjologii moralności, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2017, ss. 255.
Autorzy:
Choczyński, Marcin
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1367307.pdf
Data publikacji:
2019-02-28
Wydawca:
Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
Źródło:
Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne; 2017, 20, 3; 63-67
2299-2367
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Publikacja Wojciecha Misztala ukazała się w 2017 r. nakładem Wydawnictwa Naukowego Scholar w Warszawie. Jako pozycja odnosząca się do recepcji jednej z najbardziej oryginalnych i płodnych perspektyw wypracowanych przez polską socjologię instytucjonalną domaga się szerszej analizy i rozpowszechnienia w środowisku naukowym. W tytule pracy zaakcentowano pojęcie człowieka w kontekście jego przypisania do etyki oraz moralności. Zamysłem autora mogło być tutaj umiejscowienie jednostki pomiędzy tymi sferami, które narzucają jej pewien schemat interakcyjny. Tytuł nawiązuje ponadto do kontinuum w ukazywaniu człowieka jako istoty kierującej się wartościami i normami, czyli głównymi elementami zinterioryzowanymi w procesie socjalizacji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies