Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Online Collaborative Learning to Enhance Educational Outcomes of English Language Courses

Tytuł:
Online Collaborative Learning to Enhance Educational Outcomes of English Language Courses
Zadania grupowe online wzmacniające efekty uczenia się na zajęciach z języka angielskiego
Autorzy:
Mokwa-Tarnowska, Iwona
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1365823.pdf
Data publikacji:
2020-12-29
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Tematy:
web-enhanced language learning
online tools
hard and soft skills
e-learning
university education
collaborative project
Źródło:
International Journal of Research in E-learning IJREL; 2020, 6, 2; 1-21
2451-2583
2543-6155
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
With various aims and objectives, syllabi of e-learning, blended learning and webenhanced courses meant for a particular group of undergraduates or postgraduates, may vary substantially. However different they are, they are likely to show behaviourist ideas embodied in instructional design. A plethora of online tools (text based, image based, multimodal production and collaborative ones) can increase students’ learning experiences, as they offer opportunities for interactions that are not available in a traditional, instructivist classroom setting. Thus, a university language course with web-enhanced components offers more versatile learning options than face-to-face classes, which may result in students becoming more competent and competitive workers in the years to come. By using online tools such as ThingLink, mural, quip, easel.ly, infogram and venngage to collect and critically analyse data, they learn in a new active way, in a more genuine environment. This way of engaging students helps them to achieve learning outcomes structured around communication, teamwork, media literacy and language skills. These ideas are supported by students’ opinions and attitudes expressed in the surveys conducted at Gdańsk University of Technology in the years 2017–2019.

Istnieje wiele typów zajęć e-learningowych, blended learningowych i wspomaganych komponentami online. W zależności od nauczanych przedmiotów, kierunku i stopnia studiów, mają one zaspakajać zróżnicowane cele główne i szczegółowe zapisane w sylabusach. Bez względu na założenia konstrukcyjne, w każdym kursie internetowym lub wspomaganym narzędziami online widać inspiracje ideami behawiorystycznym. Mają one duży wpływ na sposób formułowania celów i język instrukcji, a w szczególności na konceptualizację efektów uczenia się. Widoczne jest to również w zapisach dotyczących tradycyjnych zajęć prowadzonych w sali wykładowej, seminaryjnej i laboratorium. Wykorzystanie licznych narzędzi online, oferujących różnorodne funkcjonalności, przyczynia się do znacznego zwiększenia możliwości interakcyjnych, niedostępnych w tradycyjnym, instrukcjonistycznym środowisku uczenia się i nauczania. Zajęcia z języka angielskiego przeznaczone dla studentów szkół wyższych, wykorzystujące komponenty e-learningowe, mogą stymulować do nauki poprzez aktywności skutkujące rozwojem wielu umiejętności potrzebnych w przyszłej pracy – kompetencji zarówno twardych, jak i miękkich. Dzięki wykorzystaniu narzędzi online do prowadzenia projektów grupowych można stworzyć bardziej autentyczne środowisko edukacyjne, przypominające sytuacje mające miejsce w życiu codziennym i zawodowym. Ułatwi ono studentom osiągnięcie zapisanych w sylabusach kursów językowych efektów uczenia się, ukierunkowanych na nabycie przez nich umiejętności komunikacji, pracy zespołowej, korzystania z mediów oraz na rozwinięcie kompetencji językowych. W niniejszym artykule zaprezentowano wyniki badań nad efektywnością nauczania online, w których poddano analizie opinie studentów Politechniki Gdańskiej wyrażone w ankietach przeprowadzonych w latach 2017-2019.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies