Badania skutków niewłaściwego użycia podręcznego sprzętu gaśniczego do gaszenia pożarów grupy F Research on Effects of Incorrect Use of Portable Fire Extinguishers for Class F Fires
Podręczny sprzęt gaśniczy, zwłaszcza gaśnice przenośne, przeznaczony jest do stosowania przez osoby nie posiadające profesjonalnego przeszkolenia z zakresu postępowania przy gaszeniu pożarów. Stosowanie takiego sprzętu powinno zapewniać względne bezpieczeństwo osobom podejmującym się akcji gaśniczej oraz osobom postronnym. Dotyczy to zwłaszcza przypadków, w których rodzaj środka gaśniczego oraz sposób jego podawania mogą zagrażać operatorowi gaśnicy. Norma PN-EN 3-7 narzuca gaśnicom przeznaczonym do gaszenia pożarów grupy F szereg wymagań, które muszą zapewnić skuteczność działań i bezpieczeństwo ich stosowania. Jednym z nich jest informacja o minimalnej odległości gaszenia, która powinna być podana na etykiecie gaśnicy, co w praktyce nie zawsze ma miejsce. Przeprowadzone badania polegały na gaszeniu pożaru oleju spożywczego z małej odległości i oceny skutków gaszenia, zwłaszcza: wyrzutów płonącego oleju, wzrostu wysokości płomienia, wykipienia zawartości tacy do spalania. Stwierdzono, że w większości przypadków, gaszenie z odległości mniejszej niż 1 m gaśnicami przeznaczonymi do gaszenia pożarów grupy F, może stanowić poważne zagrożenie dla użytkownika gaśnicy.
Portable extinguishers are intended for use by people who have no professional training of the procedures for extinguishing fires. The use of such equipment should provide the relative safety for persons undertaking the fire fighting as well as for third parties. This is especially true in cases where the type of extinguishing agent and the method of application may endanger the extinguisher operator. PN-EN 3-7 standard imposes a number of requirements, needed to ensure the efficiency and safety of use, on extinguishers designed to extinguish class F fires. One of them is information about the minimum operating distance, which should be stated on the extinguisher label, which in practice is not always the case. The study consisted of cooking oil fires fighting at close range, using extinguishers of different types, and fire impact assessment, in particular: splattering of burning oil, an increase of flame, boiling over the content of the test tray. It was found that in most cases, fighting cooking oil fire from a distance of less than 1 m, even using fire extinguishers designed to extinguish class F fires, may pose a serious risk to an extinguisher user.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00