Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wydatku energetycznego na stanowisku pracy piekarza metodą chronometrażowo-tabelaryczną wg Lehmanna

Tytuł:
Ocena wydatku energetycznego na stanowisku pracy piekarza metodą chronometrażowo-tabelaryczną wg Lehmanna
Assessment of Physical Load on the Baker’s Stand with the Use of a Chronometric-Tabular Analysis by Lehmann
Autorzy:
Prędecka, A.
Węgrzyn, M.
Sowa, M.
Sulak, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/136294.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Szkoła Główna Służby Pożarniczej
Tematy:
obciążenie fizyczne
wydatek energetyczny
physical effort
energy expenditure
Źródło:
Zeszyty Naukowe SGSP / Szkoła Główna Służby Pożarniczej; 2016, 3, 59; 137-155
0239-5223
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ocena obejmuje charakterystykę obciążenia fizycznego pracą, ze szczególnym uwzględnieniem wydatku energetycznego. Przedstawiono również opis metod, które umożliwiają wyliczenie wydatku energetycznego, główny nacisk kładąc na metodę chronometrażowo-tabelaryczną. Nawiązano również do wartości normatywów higienicznych dotyczących wydatku energetycznego obowiązujących w Polsce. W artykule przedstawiono wyniki pomiaru wydatku energetycznego na stanowisku roboczym – piekarz. Analizę tę wykonano dla mężczyzny oraz dla kobiety, pracujących w czasie tej samej zmiany roboczej (w godzinach 16:00–24:00). Pomiary wydatku energetycznego metodą chronometrażowo-tabelaryczną prowadziły niezależnie dwie osoby. Celem autorów było odniesienie uzyskanych wartości wydatku energetycznego do obowiązujących kryteriów normatywnych. Badania te umożliwiły również porównanie wydatku energetycznego obliczonego wyżej wymienioną metodą przez dwie osoby i przeanalizowanie, jakie są różnice w obliczonych wartościach oraz czym mogły być spowodowane.

The article includes the characteristics of the load of physical work, especially energy expenditure. It also presents a description of the methods that allow to determinate the energy expenditure on the workplace, with the main emphasis on the chronometric-tabular analysis, which have been used in practice. It also refers to the values of hygienic standards on energy expenditure valid in Poland. The article presents the study on the energy expenditure at the – baker’s stand. The analysis was made for men and for women working during the same work shift. The measurements of energy expenditure with the chronometric-tabular analysis by Lehmann were conducted independently by two people. The aim of this study was to analyze the physical effort in order to compare it with the hygienic standards. The studies also allow to compare the energy expenditure calculated by the mentioned method by two independent persons and indicate what are the differences in the calculated values and what could have they been caused by.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies