Wstęp i cel: Nowotwory złośliwe stanowią drugą przyczynę zgonów w Polsce, a pierwszą przed 65 rokiem życia. Niewłaściwa
dieta jest jednym z czynników biorących udział w powstawaniu nowotworów złośliwych. Celem jest objaśnienie
wpływu żywienia na rodzaj chorób nowotworowych.
Materiał i metoda: Głównym celem pracy było stwierdzenie, czy dieta i różne produkty żywnościowe miały wpływ na
rodzaj nowotworu wśród badanych. Badania zostały przeprowadzone w okresie od sierpnia 2014 roku do stycznia 2015
roku w Podkarpackim Centrum Onkologii w Rzeszowie. W badaniu udział wzięło 100 osób z rozpoznaniem raka. Metodą
zastosowaną w pracy był autorski kwestionariusz ankiety zawierający 34 pytania.
Wyniki: W przeprowadzonym badaniu nie wykazano istotnych statystycznie różnic pomiędzy spożywaniem różnych
produktów, a typem nowotworu. Zauważyć jednak można, że wśród osób spożywających mięso czerwone najczęściej
stwierdzano nowotwory piersi, płuc i jelita grubego. Wśród osób otyłych najczęściej odnotowywano nowotwory piersi
i jelita grubego (zależność ta była nieistotna statystycznie). Stwierdzono zbyt małe spożycie warzyw i owoców.
Wnioski: W przeprowadzonym badaniu nie wykazano istotnych różnic pomiędzy spożywaniem różnych produktów żywnościowych,
a rodzajem nowotworu. Na rodzaj rozpoznanego u badanych nowotworu nie miała wpływu: zmiana sposobu
żywienia po 15 roku życia, spożywanie produktów o większej zawartości tłuszczu, wartość BMI. Wskazane przeprowadzenie
dalszych badań na dużej grupie chorych.
Introduction and aim: Malignant tumors are the second cause of death in Poland and the first before 65 years of age.
Improper diet is one of the factors involved in the development of malignancies The aim is to explain the impact of nutrition
on the type of cancer.
Material and method: The main objective of this study was to determine whether diet and various food products have an
impact on the type of cancer among respondents. The study was conducted in the period from August 2014 to January
2015 Subcarpatin Oncology Center in Rzeszow. The study involved 100 people diagnosed with cancer. The method used in
the operation was author questionnaire containing 34 questions.
Results: In the study was not detected statistically significant differences between the consumption of various products and
the type of cancer. However it is noted that among people who consume red meat was found most often breast, lung and
colon cancer. Among obese people most frequently reported breast and colon cancer (this relationship was not statistically
significant). It was found too low intake of fruit and vegetables.
Conclusions: There were no significant differences between the consumption of different food products and the type of
cancer in the study. There was no effect on the type of cancer diagnosed: change in diet after 15 years of age, consuming
products with higher fat content, BMI value. In further research recommended on a larger group of patients.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00