Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efficiencies of the Copper(II) Adsorbed Zeolites in the $H_2O_2$ Disproportionation Reaction

Tytuł:
Efficiencies of the Copper(II) Adsorbed Zeolites in the $H_2O_2$ Disproportionation Reaction
Autorzy:
Çıçek, E.
Dede, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1360225.pdf
Data publikacji:
2014-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
82.30.-b
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 125, 4; 872-874
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work describes FT-IR studies results on adsorption of Cu(II) metal cation. Adsorption has been performed on 3A, 4A, 5A, AW-300, ammonium Y zeolite, organophilic, and molecular sieve zeolites using aqueous solution of the metal studied. Changes in intensities and positions of the pseudolattice bands corresponding to ring vibrations have been observed in the measured spectra. These changes are expected particularly in the pseudolattice bands connected with the presence of alumino- and silicooxygen tetrahedral rings in the zeolite structure. Also, Cu(II) adsorbed zeolites were each tested for their ability to catalyse the disproportionation of hydrogen peroxide in the presence of the added base imidazole. The Cu(II) adsorbed zeolites display efficiency in the disproportion reactions of hydrogen peroxide, producing water and dioxygen.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies