Effect of saccharomyces cerevisiae yeast on milk protein content and composition and serum mineral concentrations in sheep Wpływ preparatu drożdży Saccharomyces cerevisiae na zawartooeæ białka i jego frakcji w mleku oraz wskaźniki mineralne w surowicy owiec
The experiment was conducted on 26 nursing Kamieniec ewes from a breeding herd.
The animals were divided into two equal groups characterized by the same litter type, age
and sex of suckling lambs: I - control and II - experimental. Throughout the 70-day lactation
period, both groups were fed identical diets comprising haylage of grasses and legumes,
meadow hay and CJ concentrate in daily rations of: 2.80 kg haylage of grasses and
legumes, 0.6 kg meadow hay and 0.6 kg CJ concentrate per ewe. Group II animals were
fed the CJ concentrate with the addition of Inter Yeast S® Saccharomyces cerevisiae dried
yeast in the amount of 50 g kg- 1 of the concentrate. Milk was sampled during control
milking runs on lactation day 28 and 70. The collected samples were analyzed to determine
the content of protein, whey protein, casein, as, ß and K casein fractions. Blood was
sampled twice from the jugular vein on lactation day 28 and 70. After separation of serum,
the following nutrient concentrations were determined: inorganic phosphorus (P;n), calcium
(Ca) and magnesium (Mg). No significant variations were reported in the percentage share
of whey proteins in ewe's milk during the peak and towards the end of lactation. The
yeast preparation had no effect on the casein content of milk. Yeast supplementation significantly influenced the proportions of casein fractions on lactation day 70. A significant
drop in ß-casein levels (by 2.32%) with a simultaneous increase in K-casein concentrations
(by 1.86%) were noted in the milk of group II animals. Similar calcium, phosphorus and
magnesium concentrations were determined in the blood serum of both animal groups throughout
the experiment (on lactation day 28 and 70) and these results were within the
reference values.
The results of this study indicate that the inclusion of Saccharomyces cerevisiae brewer's
yeast into the diet of lactating ewes could enhance the quality of milk proteins.
Doświadczenie przeprowadzono na 26 maciorkach karmiących owcy kamienieckiej, pochodzących
ze stada hodowlanego, podzielonych na 2 równe grupy, analogiczne pod względem
wieku oraz typu miotu i płci odchowywanych jagniąt: I - kontrolną, II - doświadczalną.
Zwierzęta obu grup otrzymywały podczas 70-dniowej laktacji taki sam zestaw pasz
objętościowych: sianokiszonkę z traw i roślin motylkowych, siano łąkowe oraz mieszankę
CJ. Dzienna dawka pokarmowa, w przeliczeniu na 1 matkę, obejmowała: 2,80 kg sianokiszonki
z traw i roślin motylkowych, siano łąkowe i 0,6 kg mieszanki treściwej CJ. Maciorki
z grupy doświadczalnej otrzymywały mieszankę CJ z dodatkiem suszonych drożdży piwowarskich
Saccharomyces cerevisiae Inter Yeast S®, w proporcji 50 g kg- 1 mieszanki. Próby
mleka do analiz pobierano podczas doju kontrolnego dwukrotnie, w 28. i 70. dniu laktacji,
i określono w nich procentową zawartość: białka, białka serwatkowego i kazein, a także
udział frakcji as-, ß- i K-kazeiny w kazeinie całkowitej. Krew do badań pobierano dwukrotnie
z żyły jarzmowej, a w otrzymanej surowicy określono koncentrację składników mineralnych:
Ca, Pin i Mg. Dodatek drożdży nie spowodował istotnych zmian w zawartości białka
oraz białka serwatki w mleku, zarówno w szczytowej, jak i końcowej fazie laktacji,
natomiast wpłynął na kształtowanie się udziału frakcji kazein. stwierdzono, że w mleku
owiec z grupy II nastąpiło istotne obniżenie poziomu ß-kazeiny (o 2,32%), a równocześnie
wzrost (p<0,01) zawartości K-kazeiny (o 1,86%). Stężenie wskaźników mineralnych surowicy
(Ca, P i Mg) pozostawało na zbliżonym poziomie w obydwu grupach owiec zarówno
w 28., jak i 70. dniu laktacji i mieściło się w granicach wartości referencyjnych.
wyniki badań wskazują, że dodatek suszonych drożdży piwowarskich Saccharomyces
cerevisiae do diety owiec karmiących może mieć wpływ na jakość białka mleka.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00