Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany wilgotności i temperatury wewnątrz szyszek sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) łuszczonych dwuetapowo

Tytuł:
Zmiany wilgotności i temperatury wewnątrz szyszek sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) łuszczonych dwuetapowo
Changes in humidity and temperature inside the pine cones (Pinus sylvestris L.) in two stages seed extraction
Autorzy:
Aniszewska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1318565.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Instytut Badawczy Leśnictwa
Tematy:
drzewa lesne
sosna zwyczajna
Pinus sylvestris
szyszki sosny
wyluszczanie dwuetapowe
wilgotnosc szyszek
temperatura szyszek
zmiany wilgotnosci
zmiany temperatury
seed extraction
scale
pine cone
thermocouple
Źródło:
Leśne Prace Badawcze; 2013, 74, 3; 205-214
1732-9442
2082-8926
Język:
wiele języków
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Temperature measurements were taken: (1) under opening scales, (2) at the seed, and (3) in the stem, of pine cones. Changes in temperature were only examined during the second stage of a two-stage seed extraction process. During this phase a permanent dehydration temperature of 50°C was used, following comparison over a ranges of temperatures, between a lower limit of 35°C and a higher limited of 50°C. The temperature was slowest to increase in the cone's stem, and fastest to increase under opening scales. The temperature at the seed remained constant at around 43°C for the first hour of dehydration, before increasing to 50°C. The two-stages method of cone extraction employed here, with a permanent dehydration temperature of 50°C in second stage, can be used in extraction cabinets equipped with seed extractors that allow the continuous control of air humidity. The time spent soaking during the inter-stage break should last 5 minutes. Viability of seeds obtained in two-stages process was 78% to 89%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies