Relacje pomiędzy aktywnością enzymatyczną a właściwościami gleb i sposobem użytkowania The relationship between soil properties, enzyme activity and land use
The aim of this study was to assess the effects of different types of land use (forest, tillage and pasture) on soil properties, especially enzymes activity. Our investigation was carried out on 53 research plots with 11 plots in broadleaved forest stands, 12 plots in mixed broadleaved stands, 10 plots in mixed coniferous stands, 9 plots on tillage and 11 plots on pasture. The soil samples were collected from a depth of 0–15 cm after removing the organic horizon. Contents of organic carbon and nitrogen, pH and soil texture were investigated. Furthermore, dehydrogenase and urease activity were determined. Significant differences in the enzyme activity between forest and agricultural soils were observed, thus demonstrating that enzyme activity is influenced by the organic matter content of the soil. The highest enzyme activity was recorded in the forest soil within broadleaved stands, whilst the lowest activity was found in tillage soil, because tillage soil contained significantly less organic matter. High enzymatic activity of pasture soils is the combined result of vegetation type and the lack of plowing.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00