Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of novel sorbents for CO2 removal based on FTIR and TG analysis

Tytuł:
Optimization of novel sorbents for CO2 removal based on FTIR and TG analysis
Autorzy:
Majchrzak, Anna
Nowak, Wojciech
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/127645.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mineralogiczne
Tematy:
CO2 adsorbent
FTIR
TGA
CO2 removal
CCS
Źródło:
Mineralogia; 2017, 48, 1/4; 47-62
1899-8291
1899-8526
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Adsorption is considered as one of the most promising technologies for CCS. Gas adsorption involves the separation of gaseous components from flue gas using solid adsorbents. The gaseous component, adsorbate, is adsorbed from the gas phase on a solid material. Regarding CO2 adsorption, it is important to consider the parameters, that is the high sorption capacity, CO2 selectivity, regeneration and stability in multiple cycles. New directions for the development of adsorbents are focused on increasing their capacity – for this purpose, amine impregnation is carried out. This paper presents a new approach to obtaining mesoporous material from fly ash and, based on this, a new physico-chemical adsorbent obtained by impregnation. The effectiveness of the process was confirmed by thermogravimetric analysis and FTIR infrared spectroscopy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies