Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The number of keratinolytic microorganisms in feathers after slaughter poultry

Tytuł:
The number of keratinolytic microorganisms in feathers after slaughter poultry
Liczebność mikroorganizmów keratynolitycznych w piórach po uboju drobiu
Autorzy:
Wrońska, I.
Cybulska, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/127013.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
feathers
keratin
microorganisms
poultry industry
pióra
keratyna
mikroorganizmy
przemysł drobiarski
Źródło:
Proceedings of ECOpole; 2017, 11, 1; 113-119
1898-617X
2084-4557
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Due to demand, the industry is rapidly growing, and poultry farms and slaughterhouses increase in operation size. All kind of waste, also feather waste, must be properly managed and disposed of. However, this is not a simple process, since feathers contain keratin which is resistant to biodegradation. Therefore, the obtaining microorganisms capable of degrading this protein is indicated. The number of microorganisms in research samples has importance in the isolation of strains which are characterized by the desired properties such as high enzymatic activity. The aim of the research was to determine the colony size of microorganisms showing high keratinolytic activity to degrade chicken, duck, goose and turkey feather waste. Samples of bacteria were harvested at various times in the period from March 2015 to January 2016 in poultry slaughterhouses located in the Lubuskie and West-Pomeranian provinces. Microorganisms were grown in Mandel’s and Omelianski’s mineral media, with addition of keratin. The presence of keratinolytic microorganisms was confirmed in all feather samples, though colony sizes varied. Turkey feather waste was the most populated by keratinolytic microorganisms (5.8·108 CFU·g–1 d.m.), followed by duck feather (4.7·108 CFU·g–1 d.m.). The colony size was smaller in case of goose feather (2.8·107 CFU·g–1 d.m.), and definitely the smallest for chicken feather. Since the Mandel’s medium was more favourable for the cultivation of keratinolytic microorganisms, larger colonies were isolated from this substrate than from the Omelianski’s medium. What is noteworthy is that only in the case of chicken feather waste, the size of keratinolytic microorganism colonies grown on both substrates was similar, and did not exceed 106 CFU·g–1 d.m. Contrary to what was expected, in the research samples bigger population of the said microorganisms was identified in the autumn and winter season.

Abstrakt: Stale powiększająca się koncentracja produkcji mięsa drobiowego powoduje powstawanie ogromnych ilości produktów odpadowych. Jak każdy materiał odpadowy, również pierze musi zostać odpowiednio zagospodarowane. Nie jest to jednak prosty mechanizm, gdyż w skład piór wchodzi odporna na degradację keratyna. Z tego też względu wskazane jest poszukiwanie drobnoustrojów zdolnych do degradacji tego białka. Liczebność drobnoustrojów w badanych próbach ma istotne znaczenie w izolacji szczepów cechujących się pożądanymi właściwościami, tj. wysoką aktywnością enzymatyczną. Celem badań było określenie liczebności drobnoustrojów zdolnych do rozkładu keratyny w piórach kurzych, kaczych, gęsich oraz indyczych pozyskanych w wyniku uboju. Zostały one pobrane w różnych terminach badawczych w okresie od marca 2015 do stycznia 2016 roku, w ubojniach drobiu zlokalizowanych w województwach lubuskim i zachodniopomorskim. Hodowle prowadzono w oparciu o mineralne podłoża Mandela i Omeliańskiego, uzupełnione o keratynę. We wszystkich analizowanych piórach stwierdzono występowanie drobnoustrojów keratynolitycznych. Były one w różnym stopniu zasiedlone przez te mikroorganizmy. Pióra indycze były najliczniej reprezentowane przez mikroorganizmy zdolne do rozkładu keratyny (5,8·108 jtk·g–1 s.m.), następnie pióra kacze (4,7·108 jtk·g–1 s.m.). Mniejsze liczebności stwierdzono w piórach gęsich (2,8·107 jtk·g–1 s.m.), z kolei najmniejsze w piórach kurzych. Ze względu na lepsze dostosowanie składu pożywki Mandela do potrzeb keratynolitycznych udało się wyizolować na tym podłożu większą ich liczebność w porównaniu do podłoża Omeliańskiego. Jedynie w przypadku piór kurzych liczebność drobnoustrojów keratynolicznych na obu podłożach była zbliżona i nie przekraczała 106 jtk·g–1 s.m. Wbrew oczekiwaniom w badanych materiałach w okresie jesienno-zimowym stwierdzono większą liczebność analizowanej grupy drobnoustrojów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies