Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biological value and essential oil composition of two Monarda species flowers

Tytuł:
Biological value and essential oil composition of two Monarda species flowers
Autorzy:
Grzeszczuk, M.
Wesołowska, A.
Stefaniak, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/12700112.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2020, 19, 4; 105-119
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study the quantity of the main nutritional and bioactive compounds, as well as the antioxidant activity (DPPH, FRAP and ABTS methods) and essential oil composition of Monarda fistulosa L. and Monarda citriodora subsp. austromontana Cerv. ex Lag. ‘Bees’ Favourite’ flowers were investigated. The field experiment was carried out for three years (2014–2016) and the laboratory analyses in the years 2015–2016. The obtained results showed that M. citriodora flowers were characterized by a dry matter (22.42%), total ash (1.86% FW), crude fibre (4.89% FW), sucrose (0.31% FW), total flavonoids (0.795% DW) and antioxidant activity in FRAP test (7.96 mg TE g⁻¹ FW), while M. fistulosa showed the highest values of total sugars/titratable acidity ratio (4.05), antioxidant activity in DPPH test (7.35 mg TE g⁻¹ FW) and contents of reducing sugars (1.46% FW), total chlorophyll (401.10 μg g⁻¹ FW), chlorophyll a (271.74 μg g⁻¹ FW) and b (92.07 μg g⁻¹ FW), L-ascorbic acid (48.99 mg 100 g⁻¹ FW) and total polyphenols (7.64 mg GAE g⁻¹ FW). The essential oils were obtained by hydrodistillation and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The main compounds of M. fistulosa oil were carvacrol (28.16 and 23.66% in 2015, and 2016, respectively), p-cymene (20.10 and 17.94%), thymoquinone (12.60 and 16.30%) and γ-terpinene (8.72 and 4.07%), whereas linalool (34.86 and 26.96%), thymol (17.83 and 37.34%), β-thujene (6.12 and 2.00%) and camphene (5.80 and 5.64%) were the major constituents of M. citriodora Cerv. ex Lag. ssp. austromontana ‘Bees’ Favourite’ oil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies