Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of chosen insecticides on the characteristics of vermicompost produced from kitchen waste

Tytuł:
Influence of chosen insecticides on the characteristics of vermicompost produced from kitchen waste
Wpływ wybranych insektycydów na cechy wermikompostów wyprodukowanych z odpadów kuchennych
Autorzy:
Kostecka, J.
Garczyńska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/126889.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
ecological boxes
Eisenia fetida
Sciaridae
insecticide
vermicompost
skrzynki ekologiczne
insektycydy
wermikomposty
Źródło:
Proceedings of ECOpole; 2012, 6, 2; 535-540
1898-617X
2084-4557
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The research concerned the possibility of vermicomposting organic wastes separated from kitchen residues. Vermicomposting was conducted with the presence of the earthworm Eisenia fetida (Sav.) in ecological boxes. The occurrence of a dipteran (Sciaridae) was reduced by the application of anti-dipteran preparations into the substrate (in environmentally safe doses recommended by the producers). The insecticides Nomolt 150S.C, Dimilin 25WP and Dar 2.5GR were used. The aim of the research was to determine the influence of these preparations on the rate of vermicomposting and on the characteristics of the vermicomposts produced by E. fetida. Over a period of 6 months, it was shown that a Dar 2.5GR preparation had the largest impact on the daily rate of vermicomposting. The vermicomposts produced with the addition of insecticides did not differ in content of nutritional elements for plants (nitrogen N-NO3, calcium, assimilable phosphorus, potassium and magnesium) in comparison with the control vermicomposts. The qualities of the produced vermicomposts were as follows: pH in H2O 5.9-6.2; salt concentration: min 4.7 - max 5.4 g NaCl dm–3, nitrogen N-NO3 min 808 - max 902; phosphorus P min 344 - max 372; potassium K min 1185 - max 1424; magnesium Mg min 279 - max 335 mg dm–3; calcium Ca min 1940 - max 2381 mg dm–3.

Badania dotyczyły wermikompostowania segregowanych kuchennych odpadów organicznych w skrzynkach ekologicznych z zastosowaniem dżdżownic E. fetida (Sav.). Występowanie muchówek Sciaridae zredukowano w nich przez aplikację do podłoży preparatów antymuchówkowych (w dawce zalecanej przez producentów). Użyto insektycydów Nomolt 150SC, Dimilin 25WP i Dar 2.5GR. Celem badań było określenie wpływu tych preparatów na tempo wermikompostowania i na cechy wyprodukowanych przez E. fetida wermikompostów. Przez okres 6 miesięcy prowadzenia badań wykazano, że jedynie preparat Dar 2.5GR istotnie obniżył dzienne tempo wermikompostowania. Wyprodukowane wermikomposty z dodatkiem insektycydów nie różniły się zawartością składników pokarmowych roślin (azotu N-NO3, przyswajalnego fosforu, potasu i magnezu oraz wapnia) w porównaniu do wermikompostów z pojemników kontrolnych. Cechy wyprodukowanych wermikompostów kształtowały się następująco: pH w H2O 5,9÷6,2; stężenie soli min. 4,7, max 5,4 g NaCl dm–3, azot N-NO3 min. 808, max 902; fosfor P min. 344, max 372; potas K min. 1185, max 1424; magnez Mg min. 279, max 335 mg dm–3; wapń Ca min. 1940, max 2381 mg dm–3.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies