Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Alkaline Pre-Treatment and Enzymatic Hydrolysis of Waste Papers to Fermentable Sugar

Tytuł:
Alkaline Pre-Treatment and Enzymatic Hydrolysis of Waste Papers to Fermentable Sugar
Autorzy:
Ojewumi, M. E.
Obielue, B. I.
Emetere, M. E.
Awolu, O. O.
Ojewumi, E. O.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/124150.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
enzymatic hydrolysis
fermentable sugars
glucose
microorganisms
waste paper
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2018, 19, 1; 211-217
2299-8993
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Waste paper is known to be the major component of organic solid waste. In this research, waste paper was used as a feedstock for the production of fermentable sugar with the aid of two (2) microorganisms. The waste papers used included newspaper, office paper and foolscap paper. Enzymatic hydrolysis was carried out on the waste papers after the alkaline treatment using Aspergillus niger and Pseudomonas aeruginosa at different temperatures of 25°C, 37°C and 42°C. The highest yield was obtained from the foolscap paper, which produced reducing sugar at a maximum concentration of 486.66 mg/L after two weeks using Pseudomonas aeruginosa at 37°C. On the other hand, hydrolysing using Aspergillus niger, produced reducing sugar at a maximum concentration of 365 mg/L at an optimum temperature of 25°C with office paper.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies