Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on Pesticides Mixture Degradation by White Rot Fungi

Tytuł:
Studies on Pesticides Mixture Degradation by White Rot Fungi
Autorzy:
Gouma, Sofia
Papadaki, Anastasia A.
Markakis, George
Magan, Naresh
Goumas, Dimitris
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/123993.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
biodegradation
fungi
growth rate
pesticides mixture
soil extract
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2019, 20, 2; 16-26
2299-8993
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The capacity of five white rot fungi species to degrade linuron, metribuzin and chlorpyrifos when applied both as single pesticides and mixed together in different concentrations on nutritionally poor media was investigated. Our results suggested that Pleurotus ostreatus, Pycnoporus coccineus, Phlebiopsis gigatea and Τrametes versicolor showed a remarkable tolerance to the pesticides, in all media tested. The EC50 values presented a noticeable difference in the mixtures as compared with the individual ones. The minimum growth rate in the mixture was obtained by P. ostreatus whereas P. coccineus appeared to be more efficient than the rest fungal isolates, when cultivated in the soil extract medium. P. coccineus, P. gigantea and T. versicolor produce high levels of polyphenol oxidase, but only T. versicolor was capable of decomposing linuron when combined with metribuzin and chlorpyrifos.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies