Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of the control volume method in numerical modeling of cryosurgery treatment

Tytuł:
Application of the control volume method in numerical modeling of cryosurgery treatment
Autorzy:
Szopa, R.
Siedlecki, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/122277.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Politechnika Częstochowska. Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej
Tematy:
bioheat transfer
modeling of cryosurgery treatment
control volume method
przepływ ciepła
Źródło:
Journal of Applied Mathematics and Computational Mechanics; 2014, 13, 4; 131-136
2299-9965
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the paper the problems of cryosurgery treatment are discussed. In particular the heat exchange between external cylindrical cryoprobe and human tissue is analyzed. The cryoprobe tip temperature changes from the initial temperature to the minimal one and back in a linear way (broken line). Thermophysical parameters determining the thermal properties of tissue can be treated as the temperature-dependent functions. The freezing model bases on the approach called ‘a one domain method’, and in the energy equation called a substitute thermal capacity appears. At the stage of computations the control volume method (CVM) is used. In the final part of paper the examples of computations are presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies