Metoda doboru elementów formujących prasy walcowej do kawałkowania materiału drobnoziarnistego The method selection of roll press forming elements to consolidate the fine material
Kształt powierzchni roboczej elementów formujących prasy walcowej ma duży wpływ na jakość produktu oraz koszty eksploatacji brykieciarki. Analiza literatury wykazała niewystarczający stan wiedzy na ten temat. Dotyczy to przede wszystkim kawałkowania materiału sypkiego polegającego na jego aglomeracji ciśnieniowej bez wymogu zachowania powtarzalności kształtu. Zaplanowano więc i przeprowadzono badania, które wykazały istotny wpływ kształtu powierzchni roboczej elementów formujących prasy na pobór mocy jej układu napędowego oraz podatność otrzymanych wyprasek na ich rozdrabnianie. Stanowiło to inspirację do opracowania metody umożliwiającej dobór odpowiedniego kształtu powierzchni roboczej walców w przypadku kawałkowania materiału drobnoziarnistego.
The shape of the working surface roll press forming elements has a significant impact on product quality and operating cost. Analysis of the literature revealed insufficient knowledge on the subject. This applies especially pressure agglomeration of fine material without the requirement of repetitive shape. So planned and conducted research. Based on their results and own experiences developed and presented in this article the method of selecting the shape of the working surface of rolls when the repetitive form of consolidated material is not required.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00