Produkcja 2-fenyloetanolu (PEA) przez drożdże z ekstrakcją in situ przy pomocy cieczy jonowych Production of 2-phenylethanol (PEA) by yeast with ionic liquids in situ extraction
Zbadano następujące ciecze jonowe: bis(trifluorometylosulfonylo) imidek N-oktylo-izochinolinowy [C8iQuin][NTf2], bis(trifluorometylosulfonylo)imidek butylometylo-pyrrolidyniowy
[BMPyr][NTf2], tricyjanometan triheksylotetradecylofosfoniowy [P6,6,6,14][TCM], bis(trifluorometylosulfonylo)imidek 1-metylo-1-heksylopiperydyniowy [HMPIP][NTf2] jako potencjalne
ekstrahenty in situ dla 2-fenyloetanolu, produkowanego przez drożdże Saccharomyces cerevisiae AM1d. Najlepsze wyniki otrzymano dla [BMPyr][NTf2].
Ionic liquids were examined as follows: N-hexylisoquinolinium bis(trifluroromethylsulfonyl)imide [C8iQuin][NTf2], 1-butyl-1-methylpyrrolidinium bis(trifluroromethylsulfonyl)
imide [BMPyr][NTf2], trihexyltetradecylphosphonium tricyanomethanide [P6,6,6,14][TCM], 1-hexyl-1-methylpiperidinium bis(trifluroromethylsulfonyl)imide [HMPIP][NTf2] as a potential extractants in situ for 2-phenylethanol produced by Saccharomyces cerevisiae AM1-d. The best results were obtained for [BMPyr][NTf2].
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00