Barwniki azowe stanowią najważniejszą i najliczniejszą grupę syntetycznych barwników o pełnej palecie barw. Związki te zawierają ugrupowanie –N=N– jako charakterystyczny chromofor, a otrzymuje się je głównie w reakcji diazowania i sprzęgania. Stanowią one ok. 60% wszystkich barwników stosowanych w przemyśle spożywczym i tekstylnym. Obok właściwości barwiących, znana jest ich aktywność biologiczna, stanowiąca zagrożenie dla człowieka i środowiska, ale mająca również potencjał farmakologiczny. W artykule zaprezentowano wybrane aspekty aktywności biologicznej tytułowych związków w kontekście zastosowań medycznych oraz toksyczności, a także nowoczesne metody syntezy.
Presented are outlines of the R&D policy of the Institute of Biopolymers and Chemical Fibres in the light of future activities directed toward the enhancement of cooperation between R&Dand business units. The Institute’s strategic BIO-NANO-TECHNO domain is highlighted.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00