Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A New Potential Superhard Phase of $OsN_2$

Tytuł:
A New Potential Superhard Phase of $OsN_2$
Autorzy:
Fan, Q.
Wei, Q.
Yan, H.
Zhang, M.
Zhang, D.
Zhang, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1205218.pdf
Data publikacji:
2014-08
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
62.20.de
65.40.-b
62.20.dq
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 126, 3; 740-746
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A new phase of C2/m $OsN_2$ is proposed in this paper. The crystal structure, elasticity and electronic properties of C2/m $OsN_2$ were studied by first-principles calculations. The elastic constants, the elastic moduli (B, G, and E) and Poisson's ratio v of $OsN_2$ have been investigated. From the first-principles calculations, we find that C2/m $OsN_2$ is metallic and mechanically stable. The quasi-harmonic Debye model, using a set of total energy versus molar volume obtained from the first-principles calculations, is applied to the study of the thermal and vibrational effects. The dependence of structural parameters, thermal expansions, heat capacities, Grüneisen parameters and Debye temperatures on the temperature and pressure are obtained in the whole pressure range from 0 to 80 GPa and temperature range from 0 to 800 K as well as compared with available data.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies