Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Morphological forms of chars in slag and fly ash from the Będzin power station, Upper Silesia, Poland

Tytuł:
Morphological forms of chars in slag and fly ash from the Będzin power station, Upper Silesia, Poland
Autorzy:
Misz, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1204886.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
coal
pulverised fuel combustion
fly ash
chars
Źródło:
Polish Geological Institute Special Papers; 2002, 7; 189-198
1507-9791
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Combustion of coal is still one of the main sources of energy and electricity in Poland. For cost reasons, and because of the need to protect the environment, it is important to use coal as efficiently as possible. One of the indicators of coal combustion efficiency is the amount of unburned organic matter in slag and fly ash. This organic matter occurs in different morphological forms. This paper provides an overview of the char morphological forms found in slag and fly ash from selected boilers installed in Będzin Power Station (Poland). The relative quantities of particular morphological forms are compared with the maceral composition of the feed coal. The aim is the better understanding of the influence that maceral composition has on combustion performance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies