Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Temperature on Magnetization Processes in Amorphous Rapidly Solidified FeSiB/CoSiB Bilayer Ribbons

Tytuł:
Effect of Temperature on Magnetization Processes in Amorphous Rapidly Solidified FeSiB/CoSiB Bilayer Ribbons
Autorzy:
Capik, M.
Švec, P.
Marcin, J.
Kováč, J.
Sopko, M.
Janičkovič, D.
Škorvánek, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1200803.pdf
Data publikacji:
2014-07
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.50.Kj
75.60.Ej
75.80.+q
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 126, 1; 120-121
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Amorphous bilayers consisting of Fe-Si-B and Co-Si-B layers have been prepared by planar flow casting from a single crucible using a double-nozzle technique. Temperature dependencies of magnetization and hysteresis loops have been investigated in a wide temperature range. At room temperature, the effects of interlayer stresses, induced in material due to different thermal expansion coefficients of two mechanically interconnected soft magnetic layers, resulted in rounded hysteresis loops with flattened central part, indicating a dominant role of magnetization rotational processes. With an increase of measurement temperature, the interlayer stresses are relieved and the hysteresis loops became more squared.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies