Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Magnetization and Susceptibility of a Diluted Triangular Ising Antiferromagnet in a Field

Tytuł:
Magnetization and Susceptibility of a Diluted Triangular Ising Antiferromagnet in a Field
Autorzy:
Borovský, M.
Žukovič, M.
Bobák, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1199489.pdf
Data publikacji:
2014-07
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
05.50.+q
64.60.De
75.10.Hk
75.50.Ee
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 126, 1; 16-17
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Within the framework of the effective-field theory with correlations we investigate effects of an external magnetic field and random site dilution on basic thermodynamic quantities, such as the magnetization and the magnetic susceptibility, on the geometrically frustrated triangular lattice Ising antiferromagnet. Behavior of these quantities is presented in the temperature-field parameter space for selected mild degrees of dilution. It is found that, besides the anomalies associated with phase transitions from the ferrimagnetic to the paramagnetic state, in certain regions of the parameter space these functions display some more anomalies and peculiarities, as a result of joint effects of the geometrical frustration, magnetic dilution, thermal fluctuations and the applied magnetic field.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies