Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies of the Bacterial Surfaces by XPS and SEM Methods

Tytuł:
Studies of the Bacterial Surfaces by XPS and SEM Methods
Autorzy:
Płoszaj-Pyrek, J.
Talik, E.
Piotrowska-Seget, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1197681.pdf
Data publikacji:
2014-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
87.64.-t
71.20.Rv
61.66.Hq
31.50.Gh
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 125, 4; 929-931
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work presents the results of studies on bacteria Bacillus subtilis which was grown at different temperatures. The experiments were carried out using X-ray photoelectron spectroscopy and scanning electron microscope equipped with "cryo-chamber", which gives the possibility of testing biological samples in a frozen state. These methods enabled receiving images of surface topography of the bacteria and demarcated their chemical composition. After deconvolution of the lines C 1s and O 1s information concerning the intensity of the various functional groups in the bindings presented in the cell walls surface of tested strain and reallocation in relation to the temperature of incubation was obtained. These changes are visible in the form of an additional peak in both the C 1s and O 1s in bacteria cultured in suboptimum temperature.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies