Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przegląd systematyki rodzaju Populus L.

Tytuł:
Przegląd systematyki rodzaju Populus L.
A review of systematics of Populus L.
Autorzy:
Korbik, Mateusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1196159.pdf
Data publikacji:
2021-04-27
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Dendrologiczne
Tematy:
poplar
cottonwood
aspen
taxonomy
Źródło:
Rocznik Polskiego Towarzystwa Dendrologicznego; 2020, 68; 77-90
2080-4164
2300-8326
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Populus is a genus that contains numerous taxa that are often difficult to identify. They are grouped into six sections which are mainly based on the differences in the structure of flowers and leaves. Nevertheless, other features are also of great importance in identifying individual sections. In this paper, individual sections are characterized. Two subsections within the Populus section (syn. Leuce Duby) are distinguished, due to the clear differences between white poplars and aspens. The sections are as follows: sect. 1. Abaso Eckenw. (mexican poplar), sect. 2. Turanga Bunge (arid and tropical poplars), sect. 3. Leucoides Spach (bigleaf poplars), sect. 4. Aigeiros Duby (cottonwoods and black poplar), sect. 5. Tacamahaca Spach (balsam poplars), sect. 6. Populus, with two subsections: 6a. Populus (white poplars) and 6b. Trepidae (Dode) Tamm (aspens).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies