Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Single Pulse Laser Ablation of AISI 316L Stainless Steel Surface Using Nd:YAG Laser Irradiation

Tytuł:
Single Pulse Laser Ablation of AISI 316L Stainless Steel Surface Using Nd:YAG Laser Irradiation
Autorzy:
Demir, P.
Kacar, E.
Akman, E.
Demir, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1195232.pdf
Data publikacji:
2014-02
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
42.62.-b
44.05.+e
44.10.+i
61.82.-d
61.82.Bg
79.20.Eb
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 125, 2; 439-441
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The interaction of single-pulse Nd:YAG laser, operating at 1064 nm wavelength and 6 ns pulse duration, with AISI 316L stainless steel target surface was investigated experimentally and theoretically. Surface modification of stainless steel using laser irradiation was studied by observing the effects of varying incident laser pulse intensities on surface morphology. Surface structure of laser treated stainless steel was determined by optical microscopy and profilometry analyses. Numerical calculation by heat transfer equation was performed for single laser pulse irradiation. The results, obtained by theoretical and experimental processes, of the interaction between single-pulse Nd:YAG laser irradiation and AISI 316L stainless steel target surface are reported.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies