Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach - czy ciągle aktywne?

Tytuł:
Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach - czy ciągle aktywne?
Biologically active components in dried herbs - still active?
Autorzy:
Śledź, Magdalena
Witrowa-Rajchert, Dorota
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1194922.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Źródło:
Kosmos; 2012, 61, 2; 319-329
0023-4249
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zioła i przyprawy są powszechnie wykorzystywane ze względu na przyjemny aromat, jaki nadają potrawom. W ostatnich latach obserwuje się również wzrastające zainteresowanie zarówno konsumentów, jak i przemysłu farmaceutycznego prozdrowotnymi właściwościami ziół, które wynikają z obecności składników biologicznie czynnych, takich jak: olejki eteryczne, polifenole, kwas askorbinowy, karotenoidy czy chlorofile. Warunkują one działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, a tym samym zapobiegają rozwojowi wielu chorób, m.in. chorobie miażdżycowej. Zatem niezmiernie istotny jest dobór odpowiednich metod i parametrów procesu suszenia, warunkujących wysoką retencję związków aktywnych. Analiza istniejących danych pozwala sądzić, że wykorzystanie promieniowania mikrofalowego i podczerwonego do wspomagania konwencjonalnych metod powinno stać się alternatywną metodą suszenia ziół, zarówno z uwagi na jakość otrzymanych suszy, jak i skrócenie czasu procesu, co wiąże się z jego mniejszymi kosztami operacyjnymi.

Herbs and spices are rich sources of many important biologically active components, that show antioxidant and antimicrobial properties and have impact on their colour and aroma. This include i.e. the compounds of essential oils, polyphenols, ascorbic acid, chlorophyll and carotenoids. Degradation of these components, during their drying preservation, can be reduced by selecting appropriate method and drying parameters. Pretreatment causes increased retention of biologically active components in herbs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies