Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Alkohol a metabolizm żelaza

Tytuł:
Alkohol a metabolizm żelaza
Alcohol and iron metabolism
Autorzy:
Lipiński, Paweł
Styś, Agnieszka
Starzyński, Rafał
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1194793.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Źródło:
Kosmos; 2012, 61, 1; 121-131
0023-4249
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Spożywanie alkoholu wiąże się z zaburzeniem metabolizmu żelaza. U pacjentów z alkoholową chorobą wątroby stwierdza się często zwiększoną zawartość żelaza w wątrobie, będącą skutkiem zwiększonej absorpcji żelaza w dwunastnicy. W ostatnich 12 latach dokonał się ogromny postęp w poznaniu molekularnych podstaw homeostazy żelaza u ssaków. Odkrycie hepcydyny, peptydu syntetyzowanego w wątrobie oraz jej roli w regulacji uwalniania żelaza z enterocytów absorpcyjnych i z makrofagów miało szczególnie duże znaczenie w poznaniu szlaków cyrkulacji żelaza w organizmie. Wiązanie się hepcydyny z występującą na błonie enterocytów ferroportyną, jedynym jak dotąd poznanym u ssaków eksporterem żelaza, powoduje przemieszczenie jej do wnętrza enterocytów a następnie degradację w lizosomach, co prowadzi do zahamowania absorpcji żelaza z diety. Molekularny mechanizm leżący u podłoża nadmiernej akumulacji żelaza w organizmie wywołanej przez spożywanie alkoholu polega na zahamowaniu ekspresji hepcydyny, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia transportu żelaza z enterocytów do krwioobiegu. Stres oksydacyjny wywołany przez alkohol ulega zaostrzeniu przez nadmierną akumulację żelaza wątrobie i jest przyczyną uszkodzenie wątroby u pacjentów z alkoholową chorobą wątroby.

Consumption of alcohol is known to be associated with misregulation of iron metabolism. Patients with alcoholic liver disease frequently exhibit increased hepatic iron content, which is caused by the increased iron absorption in duodenum. Within the past 12 years an enormous progress has been made in understanding molecular basis of mammalian iron homeostasis. In particular, the discovery of liver-derived peptide, hepcidin, and its role in the concerted regulation of iron release from absorptive enterocytes and macrophages through interaction with ferroportin, the sole cellular iron exporter known in mammalian cells, has proved to be fundamental in the understanding of iron circulation in the body. The binding of hepcidin to ferroportin expressed at the surface of enterocytes induces its internalization and degradation, which in turn inhibits iron absorption from the diet. The molecular mechanisms underlying alcohol-induced iron accumulation in the body involves suppression of hepcidin expression in hepatocytes, which in consequence leads to increased duodenal iron transport. Exacerbation of alcohol-induced oxidative stress in the liver by iron overload is responsible for liver injury observed in the alcoholic liver disease.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies