The study involved synthesis of Zinc Oxide nanoparticles using biological and chemical reducing agents. The aim was to compare the yield, nature and antimicrobial activity of nanoparticles. Nanoparticles synthesized by the two methods were characterized by FTIR Spectroscopy, Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy Dispersive Xray (EDAX), Transmission Electron Microscope (TEM) and X-ray diffraction (XRD). In biological method, Pithecellobium dulce and Lagenaria siceraria leaf extract; and in chemical method, sodium hydroxide was used as reducing agents. Antibacterial study was carried out on gram-positive and gram negative bacterial strains by disc diffusion method. The biologically synthesized ZnO Nanoparticles showed better antimicrobial activities with respect to the activities of synthetic drugs than chemical method. Antioxidant potential of synthesized nanoparticles was assessed through 2,2–diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) method.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00