Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modification of Photocatalytic Activity of Zinc Oxide Photocatalyst by Sensitization with Riboflavin as a Photosensitizer

Tytuł:
Modification of Photocatalytic Activity of Zinc Oxide Photocatalyst by Sensitization with Riboflavin as a Photosensitizer
Autorzy:
Adrees, Hussein
Nema, Noor A.
Jassim, Abbas
Abdali, O. Karar
Kahdum, Salih
Mousa, Abdulazeez O.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1193912.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
ZnO
industrial wastewater
photosensitizer
riboflavin
sensitization
Źródło:
World Scientific News; 2015, 22; 29-39
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This project involves modification of the photoresponse of zinc oxide by sensitization with riboflavin (RF) as a photosensitizer. Sensitization of the surface of zinc oxide with RF was performed using impregnation method. Modification of zinc oxide surface with this photosensitizer was investigated using different techniques such as XRD, FTIR, SEM and UV-Visible spectroscopy. The photocatalytic activity of both neat and sensitized zinc oxide was investigated by removal of methylene blue dye (MB) from the simulated industrial wastewater. Removal of this dye from the aqueous solutions was conducted by measuring the absorbance of this dye at 665 nm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies