Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of BioPlus YC probiotic on the fatty acid profile and lipid indices in pork

Tytuł:
Effect of BioPlus YC probiotic on the fatty acid profile and lipid indices in pork
Autorzy:
Goluch, Z.
Werenska, M.
Woloszyn, J.
Rybarczyk, A.
Okruszek, A.
Teleszko, M.
Haraf, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1192138.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
pig
meat
probiotic
fatty acid
lipid quality indices
Źródło:
Journal of Elementology; 2020, 25, 3; 973-991
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of this study was to assess how probiotic bacteria added to diets of 60 hybrid barrows (Landrace–Yorkshire x Duroc) affected the basic chemical composition of meat, the fatty acid profile of intramuscular fat (IMF), m. longissimus lumborum (LL) and lipid quality indices, because IMF cannot be removed before consumption and this inevitably has an impact on human health. After 78 days, the pigs were divided into the control group (CT, n=30) and the experimental group (BP, n=30), which until 97 days of rearing were supplied with BioPlus YC probiotic (Bacillus licheniformis DSM 5749 and Bacillus subtilis DSM 5750). After slaughter, 12 carcasses of similar weight (90 ± 5 kg) from each group were selected for testing. Supplementation with probiotic Bacillus did not affect the basic chemical composition of meat. It was established that BioPlus YC had a significant impact on capric – C10:0 (0.08 vs. 0.13), eicosatrienoic – C20:3 n-3 (1.76 vs. 2.14) and ΣPUFA n- 3 acids (1.88 vs. 2.41), causing a reduction in their percentage, which was thereby different than in the CT group. Among lipid quality indices, IMF LL of pigs from the BP group, the thrombogenicity index (TI) was characterized by a significantly (P≤0.01) higher value than in the CT group (1.08 vs. 0.99). These results suggest that further research is needed to study differences in compounds affecting the fatty acid profile of pork, and to confirm the association of the lipid profile with the use of BioPlus YC probiotic in pig fattening.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies