Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mesomorphic properties of liquid crystalline compounds with central linkage chalconyl ester and laterally substituted bromo group

Tytuł:
Mesomorphic properties of liquid crystalline compounds with central linkage chalconyl ester and laterally substituted bromo group
Autorzy:
Patel, Patel
Patel, R. B.
Shah, R. R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1191246.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Nematic; Liquid crystalline; Mesomorphic; Enantiotropic
Smectic
Źródło:
World Scientific News; 2016, 54; 202-216
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
To investigate the mesomorphic property of the substitution on mesomorphism, the new series of liquid crystals having the following structures have been synthesized. Presently synthesized series contain thirteen homologue (C1 to C8, C10, C12, C14, C16, C18) in which eleven homologue (C3 to C18) shows both smectic as well as nematic phase during heating and cooling condition in enantiotropic manner, while C2 homologue shows only nematic phase. All the homologues were characterised by elemental analysis and spectroscopic techniques like 1H-NMR and IR analysis. Their liquid crystalline behaviours were measured by polarised optical microscope (POM) and Differencial Scanning Calorimetry (DSC).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies