Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena biodostępności składników odżywczych z nawozów w badaniach in vitro

Tytuł:
Ocena biodostępności składników odżywczych z nawozów w badaniach in vitro
Autorzy:
Samoraj, M.
Tuhy, Ł.
Chojnacka, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1190074.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
in vitro
biodostępność
składniki odżywcze
nawozy
bioavailability
fertilizers
nutrient extraction
Źródło:
Interdisciplinary Journal of Engineering Sciences; 2013, 1, 1; 4--9
2300-5874
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nowoczesne nawozy biologiczne oraz biologiczne dodatki nawozowe posiadają zdolność kontrolowanego uwalniania składników odżywczych. Szybka ocena biodostępności składników odżywczych, istotna w ocenie jakości nawozów, możliwa jest dzięki testom ekstrakcyjnym in vitro (konwencjonalnym, mikrofalowym, ultradźwiękowym), które opisano w artykule. Testy te są tańsze od badań in vivo, dając możliwość określenia nie tylko całkowitej zawartości składników odżywczych, lecz także ich biodostępności, przez odzwierciedlenie warunków panujących w roztworze glebowym. Głównym celem stosowania testów in vitro jest skrócenie czasu oceny biodostępności. Ogromna różnorodność materiałów biologicznych, potencjalnych biosorbentów, wymaga rozwoju szybkich testów przesiewowych do oceny biodostępności, nad którymi trwają obecnie intensywne badania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies