Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synthesis of Zinc oxide nanoparticles from Clitoria ternatea L. extracts: a green approach

Tytuł:
Synthesis of Zinc oxide nanoparticles from Clitoria ternatea L. extracts: a green approach
Autorzy:
Manokari, M.
Shekhawat, Mahipal S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1189980.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Biogenesis
Zinc oxide nanoparticles
Clitoria ternatea
UV-Visible characterization
Źródło:
World Scientific News; 2016, 52; 216-227
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We report the development of green methods for synthesis of zinc oxide at nano scale. Biological systems are being explored for the synthesis of nanoparticles. The plant Clitoria ternatea contains alkaloids, tannins, glycosides, resins, steroids, saponins, flavonoids, phenols, kaempferol, clitorin, taraxerol, aparajitin, sistosterol, hexacosanal and anthoxanthin. The whole plant is traditionally used to treat leprosy, bronchitis, inflammation, leucoderma and tuberculosis. The present report describes the biosynthesis and characterization of zinc oxide nanoparticles using aqueous extracts of leaves, stem, root, flowers and fruits of Clitoria ternatea. The aqueous reaction mixture of leaf, flower petals and roots showed strong broad UV spectral peak at 296 nm, stem at 293 nm and roots at 311 nm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies