Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of traffic pollution on chemical composition of raw elderberry (sambucus nigra l.)

Tytuł:
Effect of traffic pollution on chemical composition of raw elderberry (sambucus nigra l.)
Wpływ zanieczyszczeń komunikacyjnych na skład chemiczny surowca bzu czarnego (Sambucus nigra L.)
Autorzy:
Kolodziej, B.
Maksymiec, N.
Drozdzal, K.
Antonkiewicz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1188052.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
elderberry
Sambucus nigra
traffic pollution
content of flavonoids
macroand micronutrients
Źródło:
Journal of Elementology; 2012, 17, 1; 67-78
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu zanieczyszczeń komunikacyjnych na skład chemiczny kwiatów i owoców bzu czarnego. Surowce pozyskano z 16. stanowisk naturalnych w południowo-wschodniej części Polski. Stanowiska znajdowały się w różnym oddaleniu od ciągów komunikacyjnych o zróżnicowanym natężeniu ruchu drogowego. Surowiec zbierano od czerwca (kwiat) do sierpnia (owoc) 2009 r. i natychmiast po zbiorze suszono w temp. 30°C. Zawartość flawonoidów (w przeliczeniu na kwercetynę) oznaczono spektrofotometrycznie wg Farmakopei Polskiej VIII (2008), a wybranych składników mineralnych - włącznie z metalami ciężkimi (Cr, Zn, Pb, Cu, Cd, Ni, Fe i Mn) - po mineralizacji materiału roślinnego na sucho metodą IPC. Bliska odległość od ciągów komunikacyjnych oraz większa intensywność ruchu drogowego wpłynęły w istotny sposób na skład chemiczny surowca bzu czarnego, który zawierał mniej flawonoidów w stosunku do surowców pozyskiwanych z terenów bardziej odległych. W doświadczeniu stwierdzono istotną zależność między zawartością Cr, Fe, Cd i Cu w owocu bzu czarnego oraz Fe, Zn, Cu, Cr, Cd, Pb i Mg w kwiecie bzu czarnego a miejscem ich pozyskiwania. Bliskość ciągów komunikacyjnych i większa intensywność ruchu drogowego znacznie przyczyniły się do zwiększenia zawartości tych pierwiastków w analizowanym surowcu. Na skład chemiczny obydwu przebadanych rodzajów surowca bzu czarnego istotny wpływ ma miejsce ich pozyskiwania ze stanu naturalnego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies