Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of salinity on selected physiological and morphological characteristics of Spartina pectinata (Link.) ‘Aureomarginata’

Tytuł:
Effect of salinity on selected physiological and morphological characteristics of Spartina pectinata (Link.) ‘Aureomarginata’
Autorzy:
Henschke, M.
Borowiak, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11878843.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2018, 17, 6; 115-123
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the present study was to examine physiological and morphological characteristics of Spartina pectinata ‘Auremarginata’ in response to various soil salinity conditions. Investigating the plant’s response and time-point of potential adjustment to salinity stress will help determine the suitability of the species for growing in the roadsides. The effect of various levels of salinity on S. pectinata ‘Aureomarginata’ was examined. The NaCl was applied at five different levels (g·dm–3): 0 (control), 15, 30, 45, 60. The plant response was analysed after 14, 28, 42 and 56 days of the experiment. The highest concentration showed the strongest negative effects, which were indicated by a decrease in net photosynthesis rate (PN), stomatal conductance (gs), transpiration rate (E), specific leaf area (SLA), relative water content (RWC) and the number of shoots, number of young shoots and length of mature shoots. Plants have even some types of adjustment to stress conditions, at medium levels. This was especially valid for PN and gs after 28 days of the experiment. Principal component analysis revealed negative relationship of salinity level with PN, gs, E, RWC, SLA, number of young shoots and number of shoots, whereas a positive relationship was recorded with CMS, Ci, number of young leaves and leaf chlorophyll content (SPAD).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies