The effect of multi-component fertilizers on spring triticale yield, the content and uptake of macronutrients Działanie nawozów wieloskładnikowych na plon, zawartość i pobranie makroelementów przez pszenżyto jare
Nawożenie jest podstawowym czynnikiem i zarazem wskaźnikiem efektywności produkcji rolniczej. Dostępny obecnie na polskim rynku bardzo szeroki i zróżnicowany pod względem jakościowym i cenowym asortyment nawozów mineralnych, o podobnych nazwach, często utrudnia rolnikowi wybór odpowiedniego nawozu. Pozytywnym zjawiskiem jest powolny, ale systematyczny wzrost udziału nawozów wieloskładnikowych w ogólnym zużyciu nawozów mineralnych przez polskiego rolnika. Nawozy wieloskładnikowe umożliwiają dostarczanie roślinom jednocześnie kilku składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach, najczęściej z uwzględnieniem zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez. Celem pracy była ocena wpływu zastosowanych nawozów wieloskładnikowych mieszanych na wielkość plonu, zawartość i pobranie makroelementów przez pszenżyto jare. Trzyletnie doświadczenie polowe (2005-2007) przeprowadzono w zakładzie Dydaktyczno-Doświadczalnym w Tomaszkowie należącym do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Doświadczenie, założone metodą losowanych bloków, obejmowało trzy obiekty nawozowe: obiekt kontrolny (nawozy jednoskładnikowe) oraz dwa nawozy wieloskładnikowe mieszane - Amofosmag 4 (NPKMg 4:15:15:2) i Amofosmag 3 (NPKMg 3:14:20:2). Rośliną testowaną było pszenżyto jare (Triticosecale Wittm) odmiany Wanad. Z badań wynika, że najkorzystniej na plon ziarna pszenżyta jarego wpłynął Amofosmag 4, który zwiększył go średnio o ok. 11% w porównaniu z obiektem kontrolnym. Natomiast Amofosmag 3 działał na poziomie nawozów jednoskładnikowych. Nawozy jednoskładnikowe i wieloskładnikowe podobnie kształtowały skład mineralny ziarna i słomy pszenżyta, który mieścił się w ogólnie przyjętych normach. Większe zróżnicowanie wystąpiło między poszczególnymi latami badań. Największe łączne pobranie azotu, fosforu, potasu, wapnia i magnezu przez pszenżyto jare stwierdzono po zastosowaniu Amofosmagu 4, co świadczy o lepszej przyswajalności składników pokarmowych z tego nawozu niż z nawozów jednoskładnikowych oraz z Amofosmagu 3.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00