Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimizing the Lightweight Ceramic Proppants Properties

Tytuł:
Optimizing the Lightweight Ceramic Proppants Properties
Autorzy:
Wisniewski, P.
Szymanska, J.
Malek, M.
Mizera, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1187431.pdf
Data publikacji:
2016-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.20.-n
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 129, 4; 501-503
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents results of sintering proppants parameters and its influence on light ceramic proppants obtained by the mechanical granulation method. The proppants were prepared basing on a ceramic composition consisting of three raw materials such as kaolin, clay and bauxite mixed with poly(vinyl alcohol) binder with a molecular weight 26000 g/mol and hydrolysis degree of 88%, added in amount of 5 wt% with respect to the powder. Sintering temperature range oscillated between 1200 and 1225°C, kiln rotations were 1-2 rpm. Sintered proppants were characterized in compliance with PN-EN ISO 13503-2 norm and bulk density, sphericity coefficient, turbidity, solubility in acids and scanning electron microscopy observations have been estimated. The results demonstrated that sintering temperature and kiln rotation have an essential effect of the proppants parameters.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies