Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bioactive compounds and physico-mechanical attributes of fruit and stone of cherry laurel (Prunus laurocerasus) harvested at different maturity stages

Tytuł:
Bioactive compounds and physico-mechanical attributes of fruit and stone of cherry laurel (Prunus laurocerasus) harvested at different maturity stages
Autorzy:
Altuntas, E.
Ozturk, B.
Kalyoncu, H.I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11873592.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2018, 17, 6; 75-84
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the study, physico-mechanical properties [geometric mean diameter (Dg), sphericity, surface area, weight (W), bulk and fruit density, color, fruit removal force (FRF), puncture and compression force, puncture and compression deformation, friction coefficient] and biochemical attributes [pH, soluble solids content (SSC), titratable acidity (TA), vitamin C, total phenolics (TPs), total monomeric anthocyanin (TMA) and total antioxidant capacity (TAC)] of cherry laurel fruits (Prunus laurocerasus) and stones were investigated. Geometric mean diameter, surface area, fruit weight, bulk and fruit density significantly increased, but L*, a* and b* values significantly decreased with the progress of ripening. Fruit removal force decreased from 5.04 N to 3.09 N. On the other hand, W/FRF increased with the progress of harvest date. Static friction coefficient of fruits significantly increased over plywood and silicone surfaces and friction coefficients of stones increased over plywood, galvanized mild steel and silicone surfaces with the progress of harvest date. The pH, SSC, vitamin C, TPs, TMA and TAC (according to FRAP and TEAC assay) values significantly increased with the progress of ripening. It was concluded that fruit maturity stage at harvest had significant impact on physico-mechanical attributes and bioactive compounds of cherry laurel fruits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies