Badanie prowadzone w ujęciu sektorowym dla największych eksporterów żywności w UE koncentruje się na wpływie handlu zagranicznego produktami wytwarzanymi na bazie surowców rolnych na możliwości rozwoju produkcji rolniczej. Szczególnym przedmiotem zainteresowania są współzależności między produkcją a eksportem wskazanych towarów. Do opisu badanych związków zastosowano metodykę wektorowej autoregresji. Wyniki analiz wspierają hipotezę o stymulacyjnej roli eksportu w stosunku do produkcji, a w przypadku niektórych krajów identyfikują odwrotny kierunek relacji przyczynowej. Wpływ eksportu na produkcję rolniczą ma charakter krótkookresowy. Eksport jest czynnikiem bardziej egzogenicznym niż produkcja. Stopień egzogeniczności eksportu rolno-żywnościowego jest najniższy w Holandii.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00