Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Effect of Synthesis Pressure on Properties of Eu-Doped ZnO Nanopowders Prepared by Microwave Hydrothermal Method

Tytuł:
The Effect of Synthesis Pressure on Properties of Eu-Doped ZnO Nanopowders Prepared by Microwave Hydrothermal Method
Autorzy:
Rosowska, J.
Kaszewski, J.
Witkowski, B.
Wachnicki, Ł.
Godlewski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1185714.pdf
Data publikacji:
2016-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
78.55.Hx
81.07.Wx
81.20.Ka
78.60.Hk
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 130, 5; 1205-1208
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the current research, europium doped ZnO nanopowders prepared by a microwave hydrothermal method are investigated. The effects of synthesis pressure on the morphologies, crystal structures, and optical properties of Eu-doped ZnO were analyzed by scanning electron microscopy, X-ray diffraction, cathodo- and photoluminescence. From our investigations it can be concluded that the synthesis pressure strongly influences the surface morphology. With the increase of the synthesis pressure from 2 MPa to 10 MPa significant changes can be observed. An increase of the mean crystallites sizes and change of the intensity ratio between the near band edge and defect related deep level emission band of ZnO were observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies